Декантуємо вино: розповідає сомельє
Для розкриття повного спектру смаку вина його з пляшки переливають в ємність з широким горлом - декантер. Завдяки цьому напій очищається від осаду і наповнюється киснем. Як правильно декантувати вино, в чому полягають ключові нюанси очищення від осаду, поговоримо далі.
Алгоритм дій
Під час переливання, завдяки розширеній горловині декантера вино максимально контактує з киснем. Аерація ні в якому разі не компенсує витримку в погребі, але допомагає наблизити природну зрілість напою, пом'якшує таніни, сприяє розкриттю ароматичних летких компонентів, допомагає позбутися від аромату сірки.
Як декантувати біле вино і напої з червоних сортів винограду? Основні правила від сомельє:
1. Пляшку приносять з погреба, причому обов'язково в горизонтальній проекції, щоб не збовтати осад. Для цього часто використовується спеціальньний кошик.
2. Акуратно в такому ж положенні зрізають верх капсули. Протирають горлечко серветкою або рушником.
3. Штопор вкручується в пробку по центру під кутом, пляшка утримується, щоб не допустити збовтування.
4. Пробка виймається, при необхідності використовується циганський штопор. Оцінюється її стан.
5. В келих наливається невелика кількість вина. Оцінюється його ароматика, смак та якість.
6. Запалюється свічка або джерело світла, досить яскраве (можна використовувати ліхтарик на телефоні).
7. Пляшка разом з кошиком піднімається таким чином, щоб просвіт шийки знаходився навпроти світла.
8. Після цього вино акуратно переливається в декантер. Дуже важливо не пропустити момент, коли осад піде разом з вином. У цей момент налив припиняється.
9. Ємність залишають у прохолодному місці на дві-чотири години.
Це і буде інструкцією до того, як декантувати вино за допомогою декантера. Необхідність в цьому ритуалі залежить від терруара, віку вина, стилю виробника, сорту винограду.
Чи всі вина потребують декантування?
Вина Нового Світу, а також червоні Бордо, тільки виграють від переливання, в той час як напої з бургундського Піно-нуара не рекомендується переливати взагалі. Молоді напої декантують частіше, тому що старе вино має більш тендітну структуру, і тому краще стежити за його розвитком безпосередньо у келиху. Вінтажні портвейни з осадом практично завжди проходять декантацію.
Форми декантера і їхні горловини сьогодні досить різноманітні, і тут важливо врахувати той факт, що молоді вина вимагають більшого контакту з киснем, тому для них підійдуть широкі колби з такою ж широкою горловиною. Дорослі елітні вина вимагають більш делікатного ставлення, тут на допомогу прийде декантер з витягнутою лебединою шиєю і маленькою колбою, в якій вино спокійно дихає.
Подвійне очищення від осаду
Як декантувати молоде вино? Можна провести подвійну декантацію. Алгоритм дій залишається тим самим, але після переливання в декантер вино повертають у пляшку, яку необхідно попередньо обполоснути водою або вином. Цей спосіб застосовують винороби, яким важливо, щоб споживачі бачили етикетку. Крім цього, процес збільшує швидкість аерації вина.
Як декантувати червоне вино? Можна знайти у себе вдома щось схоже на декантер (тут цілком згодиться каструля, банка, навіть ваза для квітів), перелити туди пляшку, придбану з нагоди, і перевірити, чи є у цих твердженнях істина, особисто. Або прийти за якісним декантером у магазин Goodwine Home.