Вино та їжа. Особливості фудпейринга
Гармонійне поєднання їжі і напоїв дозволяє в повній мірі відчути їх смак. Якщо мова йде про вино, варто згадати термін «еногастрономія». Він позначає грамотне поєднання страв і вина. Як сформувати ідеальну пару, яку їжу подавати до вина?
Існує кілька ключових принципів для підбору гармонійного поєднання.
• Табу. Почнемо з страв, які вже точно не розкриють смак вишуканого вина. Більш того, вони навіть здатні звести нанівець самі щільні і витримані напої, повністю перекриваючи їх смак і ароматику. До такої їжі відносять прянощі і соління, цитрусові, шоколад. Сюди ж - соуси типу майонез та з високим вмістом оцту.
• На смак і колір. Класичне правило говорить: до червоного м'яса - червоне вино, до риби і морепродуктів - біле.
• Де народився там і згодився. Від регіону походження вина також можна відштовхуватися при виборі закуски. Наприклад, вина з долини Луари (Франція) будуть ідеально поєднуватися з Луарською кухнею: морепродуктами, равликами, в той час як тосканское вино К'янті ідеально підійде до флорентійського біфштексу.
• Насиченість у всьому. Щільні, важкі страви з густим соусом вимагають сильних насичених вин з високим вмістом спирту - Зінфандель, Шираз, Гарнача, Темпранільо, тоді як до легких страв слід подавати легкі вина.
Що подають до вин з білих сортів винограду
Чим закушувати біле вино? Для початку, виділимо три групи цих напоїв: ігристі, щільні і ароматні.
1. Вина ігристі, тобто ті, в яких знаходиться вуглекислий газ. До них можна віднести: французьке шампанське, італійське Ламбруско, іспанську Каву, німецький Зект, мускатний Асті. В пару до них ідеально підійдуть ікра, анчоуси, устриці, суші, риба, легкі салати, а також ягоди.
2. Білі повнотілі вина, які мають щільну маслянисту структуру, такі як Віоньє, Шардоне, Вердіккіо, вимагають супроводу наступних закусок: м'які сири (брі, рікота, маскарпоне, моцарелла), овочі і овочеві салати, гриби, горіхи, а також солодкі фрукти.
3. До білих ароматних вин, які мають яскраву ароматику і часто бувають солодкими: Рислінг, Мускат, Шенен Блан, підбирають бекон і м'ясну гастрономію, ескарго, птицю в салатах, смажені овочі, сири тверді (манчего, пармезан, пекоріно).
Коли краще подавати середземноморську кухню?
Рожеві вина, насправді, є універсальними за своєю природою, оскільки в кольорі і технології вони близькі до білих, а за структурою алкоголю - родичі червоних вин. Чим закушувати рожеве вино? Підійдуть закуски і страви середземноморської кухні, а також індійські та східноазійські страви.
Якщо говорити про червоні вина, також варто розділити їх на три категорії.
1. Легкі: французький Гамі, італійські Бардоліно або примітиво добре поєднуються з легкими пастами, сирами, піцою, а також стравами з птиці.
2. Вина середньої щільності, такі як Каберне Фран, Гренаш, Мерло або Барбера, - найкращі партнери для смажених страв італійської або іспанської кухні.
3. Насичені вина: Бордо, Шираз, Мальбек, Неббіоло - практично вся м'ясна гастрономія і страви з м'яса.
Чим закушувати червоне вино, розібралися. На останок - десертні вина.
До них відносять французькі сотерни, Токайські, німецькі Айсвайн і вина пізнього збору, італійські Пассіто і Речіото. А також Мадера, Марсала, Херес, Портвейн - група кріплених вин. Кращою закускою до них будуть фрукти, десерти, м'який сир, особливо сири з пліснявою: горгонзола, стілтон, рокфор.
Ще варто пам'ятати, що існують вина гастрономічні, які ідеально поєднуються з їжею і не вимагають вишукувань, а є вина складні, медитативні, яким не потрібна пара, оскільки їх п'ють без їжі, насолоджуючись виключно їх смаком.
Не рекомендується пити каву перед тим, як ви почнете поєднувати вино та їжу, і курити, тому що і перше, і друге трансформує смак не тільки їжі, але і вина.