Яке вино корисно для здоров'я
Вино заслужено вважається еліксиром довголіття. Ще б пак, трошки хорошого вина - і можна омолодитися, поліпшити метаболізм, зміцнити організм.
Які вина корисні для здоров'я, а якими рекомендують не захоплюватися?
Вчені різних інститутів у Європі і Штатах вивчали тему користі червоного і білого вина. Програма «60 хвилин» на ВВС в 1991 році озвучила тезу про те, що завдяки червоному вину жителі Франції живуть довше. Після виходу програми в Америці, продажі вина зросли на 44%, а парадокс отримав назву «французького».
![]() | ![]() |
Як червоне вино впливає на організм?
У технології виготовлення вин з червоних сортів винограду є особливість. Зброджування вина відбувається в присутності шкірки і кісточок, тому виділяється багато корисних речовин. Доповнюють ефект дубові бочки, в яких виготовляють продукт.
Завдяки цьому червоне - найкорисніше для здоров'я вино. Келих сухого за обідом - що ми маємо?
1. Поліфеноли і дубильні речовини - здорові судини. Ризик тромбозу знижується, зміцнюються стінки судин.
2. Антиоксиданти ресвератрол і проціанідіни - молодість, міцний організм. Вони знижують ризик виникнення онкозахворювань, припиняють процеси старіння, допомагають боротися зі стресом, сприяють зниженню ваги.
3. Залізо - оптимальний обмін речовин. Покращує метаболізм, усуває анемію і авітаміноз.Тіамін дарує тілу бадьорість, душі - оптимізм, а ще покращує роботу пам'яті.
4. Катехіни беруть на себе захист організму і виводять продукти окислення.
Скільки пити і яке вино корисно для здоров'я?
Невеликий келих (50 - 100 мл) червоного сухого щодня виводить холестерин.
Від вина навіть краще спати! Адже воно містить мелатонін - гормон, який захищає наш сон.
При розумному підході до вживаннія тільки якісного вина буде дуже ефективна профілактика кардіологічних недуг. Речовини в складі винограду сприяють виведенню оксалатів, зниженню ризику формування каменів в нирках, цукрового діабету.
![]() | ![]() |
Походження, технології, сорти - що потрібно знати?
Вибираючи, яке вино корисно пити для здоров'я, багато людей з радістю віддають перевагу білому.
Зараз набирає обертів винний тренд - виробництво напоїв з білого винограду, наприклад, Пино-Грі, за алгоритмом червоного. Технологія така: подрібнені ягоди винограду разом з шкіркою, кісточками, м'якоттю настоюють. Витримка може досягати декількох місяців. Як результат - насичене щільне вино.
Родоначальником цієї галузі був грузинський регіон Кахеті, де в глиняних амфорах і по сьогоднішній день проводиться традиційне кахетинське. Крім Грузії, такі вина можна зустріти в італійському регіоні Фріулі, в Словенії, французькій Юра, і навіть в Австралії.
Помаранчеві вина - тренд, який спрямований не просто на популяризацію цього напою, але на здоров'я споживача, тобто нас з вами.
Варто також згадати про біодинамічне виноробство, яке має на увазі мінімальне втручання людини у процес виробництва вина. Ця концепція виникла завдяки науковим працям Рудольфа Штайнера та його послідовників. Тут немає місця гербіцидам, отрутам і механізованим виноградникам! Тільки людські руки і тільки натуральний догляд за лозою. На виході ви отримуєте напій з мінімальною кількістю сірки і абсолютно непередбачуваним смаком. Яке вино найкорисніше для здоров'я? Критики і фахівці будуть єдині у відповіді - біодинамічне.
Напрошується висновок, що істина таки у вині. Що може бути краще смачного обіду в колі найближчих та у супроводі насиченого сухого? І як підсумок - хороший апетит, відмінний настрій і бадьорість.