АКСЕСУАРИ ТА ПРОДУКТИ ДЛЯ ВАШОГО ДОМУ

  • 0
    Товар успішно додано до Вашого кошика
    Кількість
    Ціна грн.
    0 товарів у кошику. 1 товар у кошику.
    Всього товарів на суму: грн.
    Продовжити покупки Оформити замовлення
Блог / Блог про вино / Як дегустувати вино

Як дегустувати вино

Зрозуміти вино, відчути його смак, дати оцінку якості і передбачити його майбутнє можна за допомогою дегустації. Для професійних виноробів цей процес - особливий, адже аналіз напоїв проводиться на основі почуттів - смаку, зору, нюху. Порівнюючи однотипні сорти, важливо спиратися на все перераховане вище, уникаючи суб'єктивізму.

 
Для того щоб розуміти, як дегустувати вино, необхідно бути теоретично і практично підготовленим, тобто розбиратися в країнах, регіонах, терруарах, сортах винограду. Необхідно розуміти стилістику виноробів, а також мати уявлення про міллезими у різних регіонах світу. Звучить серйозно, але насправді після відвідування пари-трійки таких заходів ви зможете розбиратися в цьому.

 
Виділяють такі типи дегустацій:
1. Вертикальна - коли пробують напої одного виробника в різні роки врожаю, наприклад, з 2010 по 2015.
2. Горизонтальна являє собою порівняння вин, створених на різних заводах. Однак виноградник і рік будуть ідентичні. Або різні апелласьони, але одного і того ж року.
3. Сліпа дегустація може проходити за різними сценаріями (рік врожаю, виробники, сорти винограду, регіон), але головне, що всі вина подаються наосліп, без вказівки етикетки.
4. Порівняльна - це будь-яка дегустація, де представлено більше одного зразка.

 

 

Як дегустують вино? Проводять дегустації зазвичай у першій половині дня, коли нюх і смак особливо загострені. Перед оцінкою напоїв не можна:
• використовувати парфуми
• курити
• пити каву
• їсти або пити щось крім води.


На столі обов'язково присутні серветки, вода, плювальниці та келихи. Вина подають у певному порядку - за міцністю. Температура напоїв для дегустації також має важливе значення.


Починають з найлегших - ігристих - 8-10 ° С. Далі градус і температура напоїв зростає - білі вина охолоджують вже до 10-12 ° С. Після цього переходять до червоних вин, починають з молодих - 12-14 ° С. Наступний етап - щільні червоні вина - 16-18 ° С. Далі - солодкі. Завершує процес завжди найміцніше вино - кріплене.

 

 

 

Сама дегустація має три основні фази:


1. Візуальна - оцінка кольору, плинності, блиску, прозорості.
2. Ароматична - дозволяє визначити силу і якість напоїв, для цього вино у келиху обертають.
3. Смакова - оцінюють відчуття від вина. Виділяють 4 основних смаки: гіркота, солодкість, кислота, солоність. Відчуваючи взаємодії кислот і танінів у вині, можна оцінити їх взаємодію.

 

  

 

Як навчитися дегустувати вино?

З точки зору професійних навичок, найпростішим є визначення кольору і стану вина. З цим справляється на ура практично будь-хто, навіть дегустатор початківець. Складніше з оцінкою ароматики та смаку. У цьому навряд чи допоможе література і теоретична база. Як то кажуть, досвідчений фахівець не той, хто може описати аромат і смак, а той, який зберігає їх у себе в пам'яті і може звертатися до них при кожному зручному випадку. Відповідно, потрібно постійно ходити і нюхати все, що знаходиться навколо і фіксувати це в мозку. Тоді людина абсолютно точно зможе розділяти аромати на квіткові, фруктові, ягідні чи тваринні, тощо. Смакові рецептори в роті і на язику розвиваються за таким же принципом - ви пробуєте, ідентифікуєте, описуєте, запам'ятовуєте.


Висновки, які роблять в процесі дегустації, записуються в блокнот або спеціальний бланк. На підставі цих записів робиться висновок про вік вина, його походження, сортовий склад, смакові якості, а також про потенціал розвитку. Тривалий післясмак майже завжди вказує на велике за потенціалом вино, яке покаже себе у майбутньому. Якщо його немає - вино буде просте, без потенціалу витримки.


Якщо вас зацікавив сам процес, і ви хочете особисто дізнатися, як потрібно дегустувати вино, рекомендуємо відвідати будь-які спеціалізовані курси або прийти на оцінку кращих вин до Goodwine.