Женя, яка їсть
Кулінарний колумніст, автор гастро блогу Женя которая ест - Женя Головіна, запросила нас до себе на кухню поговорити про їжу і стрес, як знайти гармонію зі своїм тілом, розповіла про концепцію comfort food і чому, якщо дуже хочеться - то можна. А також, поділилася з нами рецептом швидкої вечері, яка не залишить байдужими навіть найвибагливіших гурманів.
Женя, ти людина "через дефіс" *, або одне слово?
* Multi-hyphenate - людина, чию професію або рід діяльності неможливо описати одним словом, і потрібно використовувати дефіс.
Я думаю, що більшу частину популярних професій буде складно описати одним словом. Сьогодні світ належить тим, хто вчиться новому, ігнорує рамки і не боїться пробувати і починати з нуля.
Коли я пояснюю, про що мій проект, це, як правило, перетворюється в експрес лекцію про те, чому їжа є особливою формою мистецтва на стику з комунікаціями.
У якийсь період часу ти присвячувала себе тільки їжі, а зараз заново будуєш кар'єру в корпоративному світі. Чому не залишилася з їжею і не продовжила розвиток в цій сфері?
Насправді, кар'єру в корпоративному світі я будую останні років 10. Швидше це їжа з'явилася в моєму житті років зо три тому.
Точніше, у нас в родині завжди був культ їжі: мама готувала два «перших», три «других» і чотири гарніра на вибір. Тому їжу я завжди любила. Але усвідомлено прийшла до неї не так давно і через любов до віскі.
Якийсь час назад я займалася просуванням ряду шотландських брендів і щиро не розуміла, як взагалі хтось може любити віскі. Так я думала, поки не поїхала до Шотландії і в ході цілого ряду дегустацій з класними молт-майстрами почала усвідомлено ставитися до цього напою, принюхуватися, розрізняти перші ноти і післясмак. Після таких дегустацій я прийшла у фудпейрінг і почала розбиратися - як те, що ми п'ємо, може підкреслити смакові якості продуктів, які ми їмо.
Потім зайнялася їжею усвідомлено, стала експериментувати, перестала боятися комбінувати різні смаки, пробувати нові страви.
Можна сказати, що робота в корпоративному світі привела мене до їжі і допомагає мені ставитися до неї, як до великої любові, не роблячи з проекту з їжею роботу.
Для нас їжа - це спосіб зануритися в реальний світ тактильних відчуттів, запахів, смаку. Як думаєш, їжа може допомогти людям вирішити питання стресу, неврозів, невпевненості у собі?
Я дійсно вважаю гастрономію вищою формою мистецтва, тому як вона задіє всі органи чуття. І точно так само, як арт терапія, процес приготування їжі через дослідження смаків та взаємодію з текстурами може стати свого роду заспокоєнням, медитацією, якщо хочете.
Якщо вже зовсім спрощувати, чи може бути щось приємніше, ніж запустити руку в банку з гречкою або рисом, або розім'яти виделкою стиглий авокадо.
Чи можна заїдати стрес правильно?
Думаю, що краще за все спочатку зрозуміти, що ми компенсуємо їжею і чому. Заїдати стрес - це боротися з наслідками, а я прихильник того, щоб розібратися з причиною.
У Штатах є цілий напрямок кулінарії «comfort food». І немає нічого поганого в тому, щоб у моменти смутку ностальгувати за їжею «як в дитинстві», коли все було безтурботно і добре. Але, думаю, важливо віддавати собі звіт у тому, що зараз я їм цей яблучний пиріг на втіху, а не бездумно пожираю все, що під руку попадеться, щоб відволіктися від своїх проблем.
Які тренди правильного харчування в 2020 тобі близькі, а які ти б хотіла покритикувати?
Мені цікаво спостерігати за тим, як усі поголовно відмовилися від глютену і лактози, пославшись на непереносимість, хоча аналіз реально здали одиниці.
Впевнена, що будь-які кардинальні відмови і суворі обмеження без об'єктивної в тому потреби вилізуть «боком» в чомусь іншому.
Особисто мені дуже заходить тема з інтервальним голодуванням. Система харчування, коли ти споживаєш будь-яку їжу протягом 8 годин і нічого не їси 16 годин, вирішує для мене цілий ряд питань. Починаючи від того, де взяти стільки часу, щоб спочатку наготувати на 5 раз в день, а потім ще 5 разів поїсти, і закінчуючи комплексом провини, з яким я завжди борюся під час «під'їдання» на дієтах.
Тут ти розумієш, що в рамках свого «вікна» ти можеш дозволити собі все, що захочеш. І головне - не хочеш! Тому що можеш.
А ще з початку року я відмовилася від кави. Без насильства над собою, а цілком природно. Просто зрозуміла, що, крім тривоги, він мені нічого не дає.
У кількох інтерв'ю ти ділилася історією змін своєї ваги. Яких висновків ти прийшла на даний момент?
Я дійсно довго впорядковувала свій гормональний фон і знаю, що таке погладшати від того, що понюхав піцу.
У якийсь момент я просто перестала зациклюватися на вазі, а стала розвивати корисні звички. Пити воду, приймати вітаміни, висипатися, не переїдати, харчуватися усвідомлено, відрізняти почуття голоду від нудьги або смутку.
Я ніколи не відчувала себе такою гарною, задоволеною і спокійною, як зараз. І тіло стало реагувати відповідним чином. Просто раніше ми воювали, а зараз ми в гармонії.
Твій дім - це ...
Як не банально - моя фортеця. Місце, де завжди тепло і смачно. Місце, де я можу сховатися від будь-яких тривог. Місце спокою, безпеки, стабільності.
Можеш поділитися класним рецептом в умовах обмеженого часу. Припустимо, ти спонтанно затіяла вечерю, часу - півгодини і треба дивувати.
Повертаючись до концепції comfort food, я приготую суп чилі (southern chili soup). Багато хто думає, що це мексиканське блюдо, але мексиканці називають його «американською жижою, яку грінго видають за мексиканську кухню».
Чилі - традиційне блюдо жителів півдня і техаських ковбоїв, яке стало популярним у часи, коли з їжею було туго. Перемелену яловичину спресовували в кубики і потім розварювали в густу юшку, в яку додавалося вже все, що під руку попадеться.
Зараз чилі є надбанням південних штатів - кухаря і заклади щорічно б'ються за першість у конкурсі World's Chili Championship.
А робити щось там особливо нічого.
Вам знадобиться: 1 кг яловичого фаршу (я змелюють сама), цибуля, часник, морква, селера, перець чилі, консервовані томати і квасоля, бекон, трави, спеції, чеддер + крекери і сметана для подачі.
Наріжте бекон маленькими шматочками і підсмажте на вок сковороді до рум'янцю. Витягніть бекон і викладіть на серветку, щоб вона ввібрала жир.
Тепер поріжте селеру і моркву маленькими кубиками і підсмажте на жирі з бекону. У ступці розтовчіть часник, перець чилі, кінзу, спеції і закиньте у вок.
Викладіть фарш, обсмажте, додайте сіль, орегано і суміш перців чилі (chili powder). Додайте консервовані помідори, квасолю та кінзу. Всипте трохи чеддера для в'язкості.
Налийте суп в тарілку. Посипте чеддером і беконом, який у вас висох на серветці. Додайте ложечку сметани, щоб погасити гостроту чилі. Накришіть крекер.
Вжух - і ви стали переможцем конкурсу World's Chili Championship!
Незвичайні предмети на твоїй кухні, без яких в цілому можна обійтися, але їх наявність тебе радує.
У мене є величезний планетарний міксер. Як часто я його використовую? Від сили раз на місяць. Але він такий гарний! І такий величезний!
У твоєму холодильнику завжди є ці 3 продукти.
Томати, фета і шматочок м'яса в морозилці.
З гостем спілкувалася Надія Савенкова.